sso

Cum sa tii un post cu sucuri

Postul traditional – adica fara mancare, numai apa – este dificil de tinut pentru majoritatea oamenilor. Sentimentul de foame si sentimentul de stare proasta fac pe majoritatea sa termine acest post mai repede decat mai tarziu. Pe de alta parte, postul cu sucuri este o alternativa unde aceste efecte secundare sunt minime.

půst ovocné šťávy
půst ovocné šťávy

Cum sa fac?

Incepeti intotdeauna usor. O idee buna este sa inlocuiti o masa cu sucuri. Cand v-ati obisnuit cu aceasta, mai inlocuiti o masa cu sucuri. In cele din urma ajungeti in punctul in care inlocuiti toate mesele cu sucuri pe care le savurati toata ziua. Nu uitati sa beti si apa.

šťávový půst
šťávový půst

Ce fel de sucuri sa beau?

Cel mai bine este sa mergeti pe 50/50 intre fructe si legume. Este important sa asigurati o varietate mare de sucuri pentru a va tine treaz interesul. Deasemenea sucul pe care-l consumati trebuie sa va si placa din moment ce acesta va ajuta sa tineti postul. Intotdeauna dati prioritate retetelor care va bucura.

půst ovocné a zeleninové šťávy
půst ovocné a zeleninové šťávy

Cat de des si cat timp?

Postul cu sucuri – insemnand o perioada de timp in care se consuma numai sucuri si apa – poate fi tinut in fiecare luna sau odata pe trimestru, pentru 1-3 zile. Un post mai lung de pana la doua saptamani poate fi tinut de doua ori pe an. Cel mai bun timp pentru postul cu sucuri este primavara, deoarece ficatul tinde sa fie mai activ in aceasta perioada , dar orice moment al anului este propice pentru acest post.

Este sigur?

Postul este folosit pentru a restaura mecanismul de auto vindecare al organismului. Aduce echilibru corpului si mintii. Acest aspect a fost bine documentat de-a lungul istoriei – postul este o traditie din antichitate.

Dar daca suferiti de boli grave sau cronice, daca suferiti de tulburari alimentare, luati medicamente, sau aveti orice alta afectiune care ar prezenta un risc , consultati medicul inainte de a tine postul cu sucuri. Fiti atenti si cand sunteti sanatosi. Nu postiti mai mult de 14 zile decat sub supraveghere medicala.

 

Sunt efecte secundare?

In timpul postului, toxinele acumulate sunt eliberate din intestine, ficat, sinus, rinichi, piele si tesutul adipos. Cu cat mai multe toxine ati acumulat in perioada precedenta, cu atat mai multe vor fi eliberate in timpul postului. Acest aspect poate duce la unele efecte neplacute, cum ar fi ameteli, acnee, flatulenta, etc.

Se intampla pentru ca toxinele eliberate intra in fluxul sanguin inainte de a parasi corpul. Totusi aceste efecte secundare sunt minore in comparatie cu efectele benefice pe care le veti resimti ca rezultat al postului. Este deasemenea posibil sa nu remarcati niciun efect secundar neplacut – asa ca nu fiti prea ingrijorati de aceste aspecte.

 

půst čerstvé šťávy
půst čerstvé šťávy

Cum putem evita sau minimiza efectele secundare

Baza pentru a face postul posibil si placut este sa il incepem lent si sa bem suficienta apa. Apa ajuta la evacuarea toxinelor mai rapid. Daca nu va ajuta si efectele secundare sunt prea puternice, puteti intrerupe postul sau puteti sa il completati cu una sau doua mese sanatoase (de preferinta salate). Pe scurt este bine sa incepem lent inlocuind cate o masa pe rand pana ce organismul se obisnuieste. Nu beti multe sucuri dupa fiecare pizza sau hamburgeri si apoi sa asteptati efecte miraculoase.

 

 

Folositi perioada de post pentru introspectie

Postul va ofera oportunitatea de a va asculta organismul. Incercati sa observati cum simtiti foamea sau daca este nevoie doar de o simpla gustare din plictiseala sau e un obicei. De ce mancati anumite alimente – chipsuri sarate sau dulciuri de exemplu – in anumite situatii? Este mancarea o recompensa pentru ceva anume sau doar va satisfaceti foamea adevarata?

 

Inca un sfat!

Pentru a minimiza stresul sau ingrijorarea in ceea ce priveste postul, nu-l planifica in avans. Asteaptati pana cand va treziti intr-o dimineata si va simtiti ca si cum ar fi o buna zi pentru a incerca.

 

Publicat: 8. August 2016
###message