sso

Sucul proaspat preparat sau cumparat?

Acel „suc” imbuteliat ar putea sa nu fie ceea ce crezi ...

O calatorie lunga

De ce ne-am complica cu toate problemele stoarcerii, cand putem sa cumparam din magazin ce suc dorim fara efort? Cei mai multi oameni stiu ca etichetele “bautura cu aroma de fructe” sau “contine suc de fructe” inseamna ca de fapt, bautura contine in mare parte apa cu zahar. Dar acum, multe magazine sunt pline cu sticle etichetate “100% suc de fructe” sau “natural din fructe” care arata ca si cum abia au fost stoarse din fructe. Adevarul este din nefericire un pic diferit.

Toate sucurile cumparate din magazine au acelasi inceput – un fruct sau o leguma cultivate undeva. Dar de aici, ele urmeaza o calatorie lunga pana la sticla din magazin. Primul pas este ca efectiv sa se stoarca sucul din fructe sau legume. Acest procedeu nu este unul bland. Fructele si legumele sunt puse intr-un storcator comercial centrifugal ultra rapid, ceea ce cauzeaza oxidarea imediata provocand pierderea valorilor nutritive. De aici, sucurile sunt pasteurizate pentru a putea fi pastrate pe o perioada mare de timp. Aceasta inseamna sa “gatim” sucurile timp de 45 minute la 110 grade C. Din acest moment sucul este perfect steril – fara impuritati dar si fara majoritatea nutrientilor.

Dar asta nu este tot. Acum, sucul pasteurizat este redus pana la nivel de concentrat – 80% din apa este eliminata. Astfel este mai usor de depozitat si transportat. Acest concentrat este ulterior amestecat cu apa si cu alte concentrate de fructe conform retetelor producatorilor. Sunt de asemenea adaugate ingrediente aditionale precum vitamine si minerale sintetice, indulcitorri, coloranti si arome “identic naturale”. Apoi sucul este imbuteliat in recipiente de sticla, plastic sau carton cu imagini colorate care induc ideea de sucuri proaspete si sanatoase. Chiar daca cititi eticheta, este usor sa fiti pacaliti pentru ca de obicei este scris “din suc natural de fructe” sau “arome si coloranti identic naturali”, impreuna cu o lista lunga de vitamine si minerale (care sunt elemente chimice de sinteza adaugat ulterior).

Daca aveti de gand sa cumparati suc de la magazin ...

Nu toate sucurile cumparate sunt la fel. Daca vreti sa cumparati suc de la magazin, cititi cu atentie eticheta. Este rar dar posibil sa gasiti sucuri pe eticheta carora sa scrie “nepasteurizat” sau fara concentrate”. Chiar mai bine, cautati etichete cu insemnul “organic” daca vreti sa evitati pesticidele sau alte reziduuri. Unele magazine ofera suc proaspat stors prin presare cu o durata de viata de cateva zile. Cautati sucurile presate la rece, ceea ce inseamna ca a fost evitata oxidarea data de stoarcerea centrifugala. Si verificati data expirarii. Sucurile proaspat stoarse se deterioreaza rapid si este recomandat sa se consume imediat sau in termen de maxim doua zile de la data procesarii (daca au fost depozitate corespunzator la frigider).

Ce ziceti de juice - baruri?

Unele baruri ofera posibilitatea sa cumparati sucuri proaspat pregatite, ceea ce este o solutie foarte buna. In acest fel va asigurati ca obtineti un suc proaspat cu un continut ridicat de substante nutritive. De asemenea, arunca o privire si la storcatorul folosit. Din pacate, storcatoarele centrifugale sunt cele mai folosite aparate in astfel de baruri. Acestea permit ca sucurile sa fie obtinute foarte repede dar viteza excesiva la 10.000 rpm produce o oxidare rapida. Consumati orice suc obtinut la un storcator centrifugal imediat.

Din fericire, storcatoarele prin presare la rece comerciale sunt acum disponibile pe piata. Storcatoare ca Sana Horeca va asigura ca obtineti cel mai ridicat nivel de substante nutritive impreuna cu cea mai buna aroma. Sucul poate fi pastrat la frigider pana la 12 ore.

Sana Juicer Red
Sana Juicer Red

Cea mai buna metoda sa obtineti suc proaspat

De departe cea mai buna metoda de a obtine suc proaspat acasa, este folosirea unui storcator prin presare la rece. Asa veti sti exact ce contine sucul dvs. si puteti pregati sucul atunci cand aveti nevoie, beneficiind de gustul deosebit si de toate calitatile nutritive. Storcatoarele pentru uz casnic s-au modificat mult in ultimii 10 ani. Modernele storcatoare verticale si orizontale sunt acum usor de folosit si rapid de curatat. Inseamna ca este mai probabil sa folositi storcatorul mai des, in special daca folositi unul modern al unui brand de renume ca: Omega, Sana, etc.

Publicat: 7. Februarie 2017
###message