sso

Cel mai bun storcator pentru telina

Sucul de telina este in mare voga, insa telina poate fi dificil de stors. Am testat 4 tipuri de storcatoare pentru a vedea care este cel mai bun pentru a stoarce telina.

Nebunia sucului de telina a traversat Atlanticul si a ajuns aici, in Europa. Chiar daca suntem sceptici fata de beneficiile "miraculoase" spuse de multe vedete si modele, nu se poate nega faptul ca sucul de telina are o valoare nutritionala excelenta. Cu toate acestea, datorita fibrelor lungi, telina este una dintre cele mai dificile legume de stors. Am decis sa stoarcem 700 de grame de telina, cu cele mai importante patru modele de storcatoare disponibile, pentru a vedea care model a fost cel mai usor de utilizat si a dat cele mai bune rezultate. Iata rezultatele, clasate de la cel mai bun la cel mai putin bun. Retineti ca o alta modalitate comuna de a "stoarce" telina este prin mixarea intr-un blender si strecurarea rezultatului printr-un tifon. Nu recomandam insa aceasta metoda. Nu numai ca este mai greu de "stors", dar prelucrarea la vitezele mari ale blenderelor creeaza caldura si oxidare, care este in detrimentul nutritiei si calitatii sucului.

Sana EUJ-707 ferrari red profile
Sana EUJ-707 ferrari red profile

#1 Storcatorul cu ax melcat orizontal

Cea mai usoara modalitate de a obtine un suc de calitate din telina

In unele comparatii exista un castigator clar. Nu este cazul cu telina. Deoarece telina are un conținut ridicat de apa (95%), se pot obtine rezultate bune cu majoritatea storcatoarelor. Deci, pentru a determina un "castigator", a trebuit sa luam in considerare alti factori cum ar fi calitatea sucului, pretul aparatului, usurinta in utilizare si curatarea. Reprezentantul storcatorului cu ax melcat orizontal este Sana 707, cel mai popular storcator pe care il vindem. Storcatoarele orizontale sunt simple. Produsul este impins in jos printr-un tub de alimentare, iar un melc orizontal lung "musca" incet din produs. Aceste bucati sunt apoi presate pe un ecran perforat din otel inoxidabil, rezultand o extractie eficienta si delicata a sucului. Desi nu este la fel de ieftin ca un storcator centrifugal, storcatoarele orizontale tind sa coste mai putin decat modelele verticale mai complexe.

hor 1
hor 1

Rezultatul testului

Deoarece are orificiul mare de evacuare a pulpei, telina nu a trebuit sa fie taiata in bucati mici ca in cazul unui storcator vertical, ceea ce inseamna ca tulpinile intregi au putut fi alimentate rapid, pe masura ce storcatorul a putut procesa. Stoarcerea a fost foarte rapida, luand mai putin de doua minute (1:58), inclusiv pregatirea. Storcatorul orizontal a fost cel mai usor de curatat ulterior, deoarece fibrele lungi nu s-au incurcat pe axul melcat ca in cazul storcatorului cu ax melcat dublu si nu au un orificiu mic de evacuare a pulpei ca in cazul storcatoarelor verticale. Randamentul a fost cel mai mic dintre toate storcatoarele testate, la 450 ml, dar sucul era dens si gustos. Avand in vedere pretul, viteza, calitatea sucului si curatarea usoara, Sana 707 sa clasat pe primul loc, chiar daca randamentul nu a fost cel mai bun.

hor 5
hor 5

Pro

 • Cel mai usor de folosit in cazul telinii
 • Curatare rapida
 • Nu a fost nevoie ca telina sa fie taiata
 • Calitatea buna a sucului
 • Simplu de asamblat
hor 4
hor 4

Contra

 • Randament mai mic decat celelalte storcatoare
EUJ-828 red
EUJ-828 red

#2 Storcatorul cu ax melcat vertical

Suc grozav, daca sunteti dispus sa acordati putin mai mult timp pentru a taia telina

Storcatoarele verticale nu sunt de obicei ideale pentru telina. Acest lucru se datoreaza faptului ca verticalele au o iesire foarte mica a pulpei, iar fibrele lungi din pasta de telina pot forma un "dop", care blocheaza orificiul de evacuare. Singura modalitate de a evita acest lucru este prin taierea telinei in bucati mici de 2 cm. Acesta pregatire adauga aproximativ un minut la timpul total de stoarcere. In plus, poate fi un pic mai dificil de a alimenta o mana de bucati mici de telina intr-un storcator, in comparatie cu simpla alimentare a unei tulpini intregi.

Am ales noul storcator vertical Sana, ce aduce unele caracteristici care ne-am gandit ca s-ar putea dovedi utile pentru telina. Principalul dintre acestea este parghia de comanda al presiunii pulpei. Aceasta este o parghie pe partea din fata a storcatorului, care va permite sa deschideti partial conectorul de cauciuc al orificiului de evacuare a pulpei. In mod normal, acest conector este mentinut complet inchis pentru a permite o presiune si un randament maxim. Dar pentru produsele mai moi, deschiderea partiala ar putea contribui la reducerea colmatarii in detrimentul unui randament usor mai scazut. Sana are, de asemenea, o tava laterala mare pe tubul de alimentare, care sa dovedit a fi ideala pentru alimentarea bucatilor mici de telina, fara a le scapa peste tot.

vert 3
vert 3

Rezultatul testului

Orificiul de evacuare a pulpei nu a fost o problema la Sana 828. Aceasta se datoreaza in principal faptului ca telina a fost taiata in bucati mici, dar si parghia de comanda a pulpei a ajutat si ea. In timp ce am fi putut seta parghia la presiune maxima pentru un randament putin mai mare, am avut un randament impresionant de 510 ml. A fost cel mai lent timp total de stoarcere de la cele patru storcatoare la 3:25, datorita timpului suplimentar luat de taierea telinei. Curatirea a fost destul de rapida la 2:58. Designul simplu al tubului de alimentare a facut ca produsul sa nu se blocheze, iar parghia reglabila a pulpei a facut ca fibra de telină sa fie mai putina de indepartat. Tava de alimentare laterala si parghia de control a pulpei au facut mult mai usoara stoarcerea telinei decat in cazul celor mai multe storcatoare verticale.

vert 1
vert 1

Pro

 • Usor de utilizat, odata ce telina a fost taiata
 • Calitate excelenta a sucului
 • Randamentul bun al sucului
 • Fairly easy to clean
vert 5
vert 5

Contra

 • Timp suplimentar de pregatire - telina trebuie taiata in bucati foarte mici
 • Orificiu mic de evacuare a pulpei predispus la infundare
7500 web
7500 web

#3 Storcatorul cu dublu ax melcat

Cel mai bun suc si randamenti, insa cu un pret pe masura

Storcatoarele cu dublu ax melcat, de cele mai multe ori dau cel mai mare randament din toate tipurile de storcatoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca folosesc doi melci lungi contra-rotati care rup produsul in bucati foarte mici, apoi acele bucati mici sunt presate de peretii ecranului de stoarcere. Am selectat modelul Angel 5500 pentru a reprezenta aceasta categorie. Fabricat in intregime din otel inoxidabil, Angel este foarte scump - cam de trei ori mai mult decat pretul celorlalte storcatoare din acest test. Chiar si la acel pret, este cel mai popular storcator cu dublu ax melcat pe care il vindem. Usurinta la utilizare si rezultatele excelente la stoarcere merita costul suplimentar? Asta am vrut sa vedem.

twin 2
twin 2

Rezultatul testului

Asa cum era de asteptat, storcatorul cu dublu ax melcat Angel a dat cel mai mare randament de suc, 550 ml. De asemenea, a fost relativ rapid, luand 1:50 pentru cele 700 de grame de tulpina de telina. La fel ca in cazul storcatorului orizontal, nu necesita nici o pregatire speciala in cazul telinei. Doar alimentati fiecare tulpina intrega in storcator. Sucul a fost de o calitate excelenta, dar nu se poate sesiza diferenta de gust fata de storcatorul orizontal sau vertical. Curatirea a durat putin mai mult, deoarece ecranul de stoarcere este destul de mare, cu niste parti dificil de curatat. De asemenea, fibrele lungi de la telina s-au infasurat in jurul axelor si au trebuit scoase pentru a nu bloca chiuveta. In ansamblu, a avut cele mai bune rezultate, dar la trei ori pretul fata de celelalte storcatoare, este pretabil intr-adevar pentru impatimitul de suc.

twin 1
twin 1

Pro

 • Cea mai mare cantitate de suc
 • Calitate excelenta a sucului
 • Rapid
 • Pulpa foarte uscata
twin 3
twin 3

Contra

 • Foarte scump
 • Dificil de dezasamblat dupa stoarcere
 • Timp de curatare mai indelungat
1613_8011
1613_8011

#4 Storcatorul centrifugal

Cea mai rapida si ieftina modalitate de a stoarce telina

Storcatoare centrifugale sunt cele mai comune storcatoare de pe piata. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt simple si necostisitoare, desi modelele de calitate superioara pot costa mai mult de 300 de euro. Acest cost mai ridicat va ofera de obicei caracteristici precum controlul variabil al vitezei sau carcasa metalica. Storcatoarele centrifugale sunt cele mai rapide, deoarece acestea functioneaza la viteze foarte mari de pana la 10.000 rpm. Cu toate acestea, aceasta viteza mare poate provoca caldura si oxidare, ducand la un suc mai putin nutritiv si apos. Uneori oxidareai pot fi evitata prin utilizarea unei lamai sau a unei lime intr-o reteta - acidul ascorbic intarzie oxidarea. Centrifugalele se descurca bine la produse cu continut ridicat de apa, si nu sunt recomandate pentru stoarcerea produselor cu un continut mai scazut de apa, cum ar fi frunzoasele. Am ales storcatorul Sage BJE820 de calitate superioara, cu o sita micro-mesh care, de obicei, ofera rezultate excelente.

cent 3
cent 3

Rezultatul testului

Rezultatele au fost surprinzator de bune pentru un storcator centrifugal, probabil datorita continutului foarte ridicat de apa din telina. Acesta a fost de departe cel mai rapid storcator, procesand 700 de grame in 55 de secunde. De asemenea, a dat un impresionant randament de 510 mililitri de suc - rezultat strans pentru al doilea loc cu storcatorul vertical. Curatirea a fost putin greoaie. Pulpa foarte umeda a fost imprastiata peste tot in containerul de pulpa si a trebuit sa fie scoasa manual (celelalte storcatoare au produs o cantitate mult mai mică de pulpa si mai uscata). Ecranul mare de stoarcere a durat un pic mai mult timp in cazul curatirii. Calitatea sucului a fost considerabil mai apoasa decat la celelalte. Sucul a avut, de asemenea, o culoare mai stearsa decat la storcatoarele cu melc, indicand faptul ca mai putin de fibre au fost procesate in suc. Am clasat acest storcator pe locul al patrulea, in principal datorita calitatii sucului, dar au fost de fapt impresionati de viteza si randament. Atata timp cat intentionati sa consumati sucul imediat dupa stoarcere si nu va deranjeaza timpul mai mare de curatare, un storcator centrifugal este o alegere buna si mult mai buna decat utilizarea unui blender si strecurarea sucului.

cent 2
cent 2

Pro

 • Ieftin
 • Rapid
 • Nu este prea multa pulpa in strecuratoare
Cent 1
Cent 1

Contra

 • Zgomotos
 • Ecranul mare de stoarcere necesita mai mult timp la curatare
 • Pulpa este destul de umeda
 • Suc apatos
 • Oxidarea - sucul trebuie consumat imediat si nu poate fi pastrat pentru mai tarziu

Concluzia

Toate cele patru storcatoare s-au comportat bine in testele noastre si ar fi potrivite pentru cineva care are nevoie de suc proaspat de telina in fiecare zi. Cea mai mare diferenta consta in faptul ca primele 3 storcatoare va permit sa pastrati sucul pana la 24 ore, deoarece vitezele lente minimizeaza orice oxidare. Daca utilizati un storcator centrifugal, amintiti-va ca sucul trebuie consumat imediat.

In ciuda randamentului mai scazut, am ales storcatorul orizontal ca fiind cel mai bun pentru ca a fost usor de folosit si a facut suc bun la un pret rezonabil. Storcatorul vertical face chiar mai mult suc, dar nevoia de a pre-taia telina a clasat acest model pe locul al doilea. In timp ce storcatorul Angel a fost cel mai bun la stoarcere, nu credem ca rezultatele usor mai bune justifica costul mai mare al aparatului pentru un utilizator mediu. In cele din urma, am fost placut surprinsi de rezultatele obtinute de la storcatorul centrifugal. Motivul pentru care a fost plasat pe locul patru este datorita necesitatii de a consuma sucul imediat si timpul mai indelungat de curatare.

Publicat: 12. Februarie 2019
###message