###message

Este 50% crud mai bine decat 100%?

Chiar daca sunteti in opozitie cu orice fel de restrictii in ceea ce priveste alimentatia voastra, s-ar putea sa gasiti interesant conceptul de alimentatie cruda (raw). Deasemenea s-ar putea sa sa va ganditi ca o astfel de dieta este dificil de urmat pe termen lung. Este in schimb adevarat ca veti obtine multe beneficii din alimentatia crudivora.

Este “crud” cea mai buna metoda de urmat?

Daca alimentele sunt preparate la o temperatura mai mare de 45˚C, sustinatorii alimentatiei crudivore sustin ca acestea sunt moarte din punct de vedere nutritional, si nu aduc beneficii organismului. Din anumite puncte de vedere, afirmatiile sunt corecte. Incalzirea degradeaza anumite substante nutritive (ex. Vitamina C si B), dar pe de alta parte anumiti nutrienti devin mai eficienti la tempearturi inalte (cum ar fi licopenul si carotenoizii).

„Sunt multe dezacorduri in ceea ce priveste alimentatia crudivora. In conformitate cu programe nutritionale cum ar fi Ayurveda sau medicina traditionala Chineza, constitutia fiecarei persoane dicteaza un alt tip de dieta. Unele persoane sunt potrivite pentru alimentatia gatita altele pentru alimentatia cruda. Nu este posibil sa spui ca alimentatia crudivora este cea mai buna pentru toata lumea ” sustine specialistul in nutritie Dr. Margit Slimákováon pe canalui personal YouTube.

Dar ce spuneti despre cresterea energiei si scaderea in greutate demonstrate de specialistii in alimentatie cruda? Este usor de explicat. Daca oricine care consuma o alimentatie asa zis “normala” , inlocuieste toate alimentele procesate, sucurile acidulate si produsele de patiserie cu fructe proaspete, legume, nuci si seminte, ar fi ciudat daca nu s-ar simti imediat mai bine.

 

raw food
raw food

Care sunt cele mai mari riscuri ale unei alimentatii 100% crude?

Riscul principal este obtinerea tuturor vitaminelor de care organismul are nevoie. O problema este deficienta de vitamina B12, Calciu si proteine. Deasemenea ar putea exista un insuficient aport de calorii necesare dupa varsta si greutatea lor. Natura restrictiva unei alimentatii 100% crude poate duce in anumite cazuri la o izolare sociala, atata timp cat nu pot consuma o astfel de alimenattie in toate restaurantele sau acasa la prieteni.

 

Asta inseamna ca sunteti impotriva unei diete crude?

Cu siguranta ca nu – intradevar, fiecare persoana ar trebui sa fie in masura sa-si gaseasca dieta care i se potriveste in functie de modul in care se simte. Sunt persoane care consuma crud de ani de zile si se simt bine.

Daca vrei sa fii mai sanatos dar nu vrei sa faci schimbari atat de mari in viata ta, introduce o dieta partial cruda in stilul de viata. Vei vedea “mici schimbari care pot face mari diferente”.

Multe probleme se vor topi ca zapada daca urmezi o dieta 50% cruda“ spune Marie-Claire Hermans, specialist in prepararea alimentelor crude care arata ca si cum ar fi gatite. „A deveni crudivor nu inseamna sa mananci 100% crud peste noapte. Este vorba de a introduce treptat alimente sanatoase si suplimente din plante concomitent cu reducerea alimentelor procesate si gatite care fac rau corpului.“

 

raw food
raw food

Cum sa devin 50% crud?

La fiecare masa, jumatate sa fie cruda. De exemplu umpleti jumatate de farfurie cu fructe sau legume proaspete. Puteti adauga seminte, verdeturi, nuci si ulei presat la rece. Puteti adauga suc proaspat de fructe si legume pentru a completa cantitatea de mancare. Anumite lucruri se pot deshidrata si le poti lua cu tine ca o gustare.

50% crud este ceva ce ai putea face permanent, sau este un start pentru a creste procentul de alimente crude din dieta ta.

 

Publicat: 2. August 2016