Morcovii vin de fapt intr-o varietate de culori dincolo de portocaliu. Unele dintre culori pot fi greu de gasit, dar merita sa le cautati. Iata o expunere rapida a diverselor culori:
- Morcovi albi: probabil morcovul cel mai putin nutritiv, morcovii albi au inca fitochimice valoroase. Au un gust foarte bland, unii spun chiar plictisitor.
- Morcovi aurii: Acestia contin luteina, care este un fel de protectie solara pentru ochi. Au o aroma dulce moale, cu un mic gust de pamanteala.
- Morcovi portocalii: bogati in beta-caroten care se transforma in vitamina A in organism. Foarte dulci si suculenti, cu un continut mai mare de zahar.
- Morcovi mov: impreuna cu beta-carotenul, acestia sunt bogati in antocianina antioxidanta. Au o aroma de pamanteala si uneori usor picanta.
Cei mai buni morcovi sunt cele pe care ii cultivi singur, dar nu toata lumea are timp sau spatiu pentru acest lucru. In plus, ar fi nevoie de mult spatiu pentru a cultiva suficienti morcovi pentru sucurile de zi cu zi. Altfel, incercati morcovii organici, daca este posibil. In acest fel, puteti fi sigur ca sunt lipsiti de pesticide, ceea ce va ofera optiunea de a stoarce si frunzele bogate in nutrienti.
In magazine non-organice, evitati morcovii cu frunzele inca atasate. Acestia pot arata atractivi, dar nu sunt buni pentru stoars deoarece actiunea capilara a morcovului continua transferul de apa de la radacina la frunzele chiar si dupa ce au fost alesi, rezultand un morcov mai moale si mai putin suculent. De asemenea, sunt scumpi pentru ceea ce obtineti si tind sa fie mai subtiri.
Cautati morcovii cat mai fermi. Verificati partea superioara a morcovului si cautati sa fie verde in loc de maro sau negru. Daca este posibil, flexati portiunea inferioara a morcovului. Cu cat este mai ferm, cu atat mai bine. Morcovii mai grosi sunt de preferat, chiar daca inseamna mai mult timp pentru preparat, deoarece sucul morcovului este concentrat in miez. Un morcov mai gros va avea un raport mai mare intre suc si pulpa, cu un randament mai mare de suc pe kilogram. Sucul va fi mai dulce, deoarece zaharurile naturale sunt mai concentrate in miez.