sso

Stoarcerea morcovilor

Tot ce aveti nevoie sa stiti despre stoarcerea morcovilor, de la diferite soiuri pana la sfaturi pentru utilizarea celor mai bune storcatoare.

Morcovii sunt, probabil, cele mai populare legume pentru suc, si pentru un motiv intemeiat. Sunt foarte sanatosi, sucul este dulce in mod natural si puteti obtine mai mult suc din morcovii potriviti. Dar ce morcovi ar trebui sa alegeti? Care sunt cele cateva modalitati de maximizare a randamentului? Si care tip de storcator este cel mai eficient? Vom arunca o privire in acest articol.

Types of carrots
Types of carrots

Cum sa alegeti cei mai buni morcovi

Morcovii vin de fapt intr-o varietate de culori dincolo de portocaliu. Unele dintre culori pot fi greu de gasit, dar merita sa le cautati. Iata o expunere rapida a diverselor culori:

  • Morcovi albi: probabil morcovul cel mai putin nutritiv, morcovii albi au inca fitochimice valoroase. Au un gust foarte bland, unii spun chiar plictisitor.
  • Morcovi aurii: Acestia contin luteina, care este un fel de protectie solara pentru ochi. Au o aroma dulce moale, cu un mic gust de pamanteala.
  • Morcovi portocalii: bogati in beta-caroten care se transforma in vitamina A in organism. Foarte dulci si suculenti, cu un continut mai mare de zahar.
  • Morcovi mov: impreuna cu beta-carotenul, acestia sunt bogati in antocianina antioxidanta. Au o aroma de pamanteala si uneori usor picanta.

Cei mai buni morcovi sunt cele pe care ii cultivi singur, dar nu toata lumea are timp sau spatiu pentru acest lucru. In plus, ar fi nevoie de mult spatiu pentru a cultiva suficienti morcovi pentru sucurile de zi cu zi. Altfel, incercati morcovii organici, daca este posibil. In acest fel, puteti fi sigur ca sunt lipsiti de pesticide, ceea ce va ofera optiunea de a stoarce si frunzele bogate in nutrienti.

In magazine non-organice, evitati morcovii cu frunzele inca atasate. Acestia pot arata atractivi, dar nu sunt buni pentru stoars deoarece actiunea capilara a morcovului continua transferul de apa de la radacina la frunzele chiar si dupa ce au fost alesi, rezultand un morcov mai moale si mai putin suculent. De asemenea, sunt scumpi pentru ceea ce obtineti si tind sa fie mai subtiri.

Cautati morcovii cat mai fermi. Verificati partea superioara a morcovului si cautati sa fie verde in loc de maro sau negru. Daca este posibil, flexati portiunea inferioara a morcovului. Cu cat este mai ferm, cu atat mai bine. Morcovii mai grosi sunt de preferat, chiar daca inseamna mai mult timp pentru preparat, deoarece sucul morcovului este concentrat in miez. Un morcov mai gros va avea un raport mai mare intre suc si pulpa, cu un randament mai mare de suc pe kilogram. Sucul va fi mai dulce, deoarece zaharurile naturale sunt mai concentrate in miez.

Depositphotos_36001323_original
Depositphotos_36001323_original

Cum se pregatesc morcovii pentru cele mai bune rezultate

A decoji sau nu coaja? Aceasta este cea mai mare intrebare in momentul in care stoarceti morcovi. Exista avantaje si dezavantaje pentru ambele. Deoarece coaja morcovului contine o concentratie proportionala mai mare de nutrienti, morcovii nedecojiti vor produce un suc mai sanatos. De asemenea, nedecojind, este mai mult morcov si, astfel, mai mult suc de morcov. Pe de alta parte, majoritatea morcovilor au fost tratati cu pesticide. In timp ce acestea sunt concentrate in frunze, unele se vor scurge prin pamant pana la pielea morcovului, in special in apropierea partii de sus a morcovului (cu exceptia morcovilor organici). Acesti morcovi trebuie sa fie curatati bine, iar partea de sus indepartata, pentru a nu se asigura un contact cu reziduurile de pesticide. Puteti utiliza un burete dedicat in acest scop (nu folositi acelasi burete ca cel pentru spalarea vaselor!) Puteti cumpara, de asemenea, o perie pentru vegetale speciala ca aceasta, sau chiar manusi concepute in acest scop. Un alt lucru de retinut este ca pielea morcovului este un pic amara. Morcovii decojiti vor produce un suc mai dulce.

Morcovii pot ramane in stare proaspata timp de mai multe luni, daca sunt depozitati in mod corespunzator. Daca morcovii tai au inca frunzele, asigurati-va ca le indepartati deoarece acestea vor aspira umezeala din morcov. Cea mai buna metoda de a pastra morcovii in stare proaspata este sa-i depozitati intr-un recipient cu putina apa, intr-un frigider. Doar schimba apa la fiecare cateva zile. Daca nu aveti spatiul sau dorinta de a face acest lucru, pastrati morcovii in sertarul pentru legume al frigiderului, intr-o punga de plastic deschisa. Acest lucru le va permite sa ramana proaspeti timp de cateva saptamani.

In timp ce morcovii "cauciucati" nu pot fi storsi, daca morcovii dvs. sunt putin moi, pot fi revitalizati putin prin inmuierea lor intr-o baie de apa rece timp de cel putin o ora inainte de stoarcere. Taiati partea de deasupra morcovului inainte de a-i pune in apa pentru a-i ajuta sa absoarba apa mai bine.

 

Diferite tipuri de storcatoare pentru morcovi

Exista patru tipuri majore de storcatoare pe piata. Am testat morcovii cu fiecare tip si am enumerat avantajele si dezavantajele.

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

Storcatorul centrifugal

Storcatoarele centrifugale sunt cele mai comune storcatoare si pot fi achizitionate de la magazinele cu electronice, chiar si de la magazine alimentare. Acestea sunt cele mai ieftine tipuri de storcatoare si functioneaza prin maruntirea produsului la viteze mari ca un blender si invartindu-le pentru a extrage sucul. Din pacate, maruntirea cu viteza mare are tendinta de a incalzi si oxida sucul, de aceea trebuie consumat cat mai repede. Morcovii se storc surprinzator de bine intr-un storcator centrifugal, producand un randament bun. Cu toate acestea, sucul are tendinta de a fi mai apos si se poate separa in doua straturi - un strat limpede dedesubt si un strat portocaliu pulpos in partea de sus. Sucul trebuie consumat imediat inainte de a se produce oxidarea, spre deosebire de celelalte tipuri de storcatoare care procesează cu viteza lenta. Daca nu va deranjeaza gustul, adaugarea unei jumatati de lamaie sau lime va reduce semnificativ oxidarea.

Pentru:

De departe, cel mai ieftin storcator

Cel mai rapid storcator

Randament bun

Contra:

Suc apos si pulpos

Mai dificil de curatat, datorita sitei mari de stoarcere

Oxidarea va apare imediat daca sucul nu este consumat rapid

Aparat zgomotos, similar cu un blender

Va recomandam Vidia CJ-001, care este construit in Coreea de Sud (casa storcatoarelor de cea mai buna calitate) in loc de China.

828 red side
828 red side

Storcatorul cu ax melcat vertical

Storcatoarele cu ax melcat vertical sunt specialisti in sucuri, comparativ cu storcatorul orizontal. In consecinta, acestea dau suc de buna calitate din morcovi cu un randament impresionant de mare. Cand sunt pregatiti in mod corespunzator, morcovii se auto alimenteaza in acest tip de storcator, intrucat acesta rupe bucati de morcov si il alimenteaza in camera de stoarcere. Cu toate acestea, verticalele tind sa se blocheze cu usurinta la produse dure, cum ar fi morcovii sau sfecla, asa ca asigurati-va ca taiati morcovii in bucati mai mici si sa alimentati aparatul incet. Cel mai bine este sa tineti morcovii mai lungi si sa lasati storcatorul sa rupa bucati mici din ei. Curatarea unui vertical este relativ rapida - in aproximativ 3 minute, in functie de storcator.

Pentru:

Randament ridicat de suc

Suc de calitate

Relativ usor de curatat

Se auto alimenteaza - nu este necesat impingatorul

Contra:

Storcatorul se va bloca daca se alimenteaza prea repede

Morcovii trebuiesc taiati in bucati mici

In aceasta categorie recomandam noul Sana 828, impreuna cu clasicul Sana 808 si puternicul Omega MMV.

Sana EUJ-707 matte black profile
Sana EUJ-707 matte black profile

Storcatorul cu ax melcat orizontal

Storcatoarele cu ax melcat orizontal sunt cel mai versatile tipuri de storcatoare, cu capacitatea de a face mai mult decat sa faca doar suc. Dar cum se comporta la morcovi? In mare parte, acestea sunt masini bune pentru stors morcovi. Cel mai mare dezavantaj este ca randamentul cu acest tim de storcator tinde sa fie mai mic. Dintr-un kilogram de morcovi, va puteti astepta sa obtineti aproximativ 450 ml suc, in functie de calitatea (prospetimea si grosimea) morcovului. Comparati acest lucru cu aproximativ 500 ml obtinuti cu un storcator cu ax melcat vertical si centrifugal si cu 700 ml pentru un storcator cu dublu ax melcat. Pe de alta parte, un storcator orizontal de calitate nu necesita taierea morcovilor sau alimentarea lenta, asa cum este necesar in cazul verticalelor. Acestea sunt masini dure si durabile, care vor face fata morcovilor fara a se bloca. Stoarcerea este rapida, iar calitatea sucurilor este excelenta. In plus, storcatoarele orizontale sunt cele mai usor de curatat. Storcatorul Sana 707 poate fi curatat in aproximativ 2 minute.

Pentru:

Usor de folosit

Nu necesita taierea morcovilor

Cel mai usor storcator de curatat

Suc de calitate din morcovi

Contra:

Randament scazut fata de alte tipuri de storcatoare

Cel mai bine vandut storcator este Sana 707, pe care vi-l recomandam. O alternativa buna la preturi mici este Vidia SJ-002, care este construit tot in Coreea de Sud si este un aparat puternic.

7500 web
7500 web

Storcatorul cu dublu ax malcat

Storcatoarele cu dublu ax melcat vor da cel mai mare randament de suc de morcovi - cu pana la 50% mai mult decat alte tipuri de storcatoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca tolerantele fine dintre axele contra-rotative zdrobesc morcovii mai eficient si scot sucul maxim posibil. Deci, ce nu-ti place? De fapt, exista cateva dezavantaje. In primul rand, storcatoarele cu doua axe sunt foarte scumpe in comparatie cu alte tipuri de storcatoare, de trei ori mai mult decat pretul. Daca faceti mult suc, in cele din urma puteti recupera costul suplimentar din cauza randamentului mai mare si a economiilor ulterioare de costuri atunci cand cumparati morcovi. Dar va dura mult timp, deoarece morcovii sunt relativ ieftini. De asemenea, este nevoie de mult efort fizic atunci cand folositi un storcator cu ax melcat dublu, deoarece axele nu rup bucati mari din morcov ca in cazul unui storcator cu un singur ax.

Pentru:

De departe cel mai bun randament

Suc de calitate excelenta

Economii de costuri pe termen lung din cauza produselor mai putin necesare

Contra:

Cel mai scump storcator

Efort fizic la folosire

Timp mai indelungat pentru curatare

Angel 5500 este cel mai ieftin storcator Angel si poate fi cel mai bun storcator de pe piata din punct de vedere al productiei.

Publicat: 30. Septembrie 2019
###message