Sucul de sfecla poate fi mai bun decat hormonii pentru menopauza.
Menopauza este o perioada infinit de lunga pentru multe femei care sufera de bufeuri, insomnie, ameteli sau schimbari de dispozitie. Sunt persoane care incearca un tratament hormonal, altele incearca ierburi, dar stii ca sucul de sfecla rosie este un alt remediu eficient?
In timpul menopauzei, ficatul poate deveni suprasolicitat, in timp ce incearca sa inlature pierderea hormonilor in exces. Consumul zilnic de 60-100 ml de suc de sfecla proaspata poate fi mai sigur decat terapia hormonala, care poate avea un efect negativ asupra ficatului. Betaina, un compus gasit in sfecla rosie, sa dovedit a proteja ficatul prin prevenirea acumularii de grasimi si mentinerea echilibrului electrolitic corespunzator.
Cum sa incepeti cu sucul de sfecla:
- Sucul de sfecla este un tratament puternic si ar trebui sa se inceapa treptat. Pentru a incepe, nu beti suc pur de sfecla. Amestecati-l cu alte ingrediente cum ar fi morcovii sau merele. La inceput, limitati procentul de suc de sfecla la mai putin de 1/3 din continutul de suc.
- Beti sucul treptat - nu tot dintr-o singura inghititura.
- Pe masura ce corpul dvs. se obisnuieste cu sucul de sfecla, cresteti treptat cantitatea. Scopul este de a consuma in cele din urma 60-100 ml de suc de sfecla de trei ori pe zi.
- Sucul de sfecla actioneaza ca un agent de detoxifiere. In primele zile puteti sa va simtiti slabit, greata sau dureri de cap. Daca se intampla acest lucru, reduceti cantitatea de suc de sfecla pe care o consumati pana cand organismul se ajusteaza si acele toxine sunt eliminate.
De asemenea, este minunat pentru sangele tau
Beneficiile de detoxifiere ale sucului de sfecla se imbina cu continutul sau de fier natural ridicat pentru a reimprospata si curata sangele. In plus, nitratii naturali din sfecla pot reduce tensiunea arteriala in cateva minute de la consum. Un studiu a constatat o reducere cu 4-5 puncte a tensiunii arteriale sistolice la pacientii care au consumat suc de sfecla.
Cum sa stoarceti sfecla rosie:
- Storcatoare centrifugale: Nu este nevoie de pregatire speciala pentru sfecla. Beti sucul imediat, deoarece procesarea la viteza mare poate provoca oxidarea.
- Storcatoare cu ax melcat orizontal: Taiati sfecla in lungime astfel incat sa obtineti niste "bastoane"
- Storcatoare cu ax melcat vertical: Sfecla este foarte dura, asa ca trebuie sa aveti grija atunci cand utilizati un storcator vertical. Taiati sfecla in felii mici si le alimentati incet in storcator, asteptand ca fiecare bucata sa fie stoarsa inainte de a adauga urmatoarea.
- Storcatoare cu dublu ax melcat: Taiati sfecla in sferturi
Cateva dintre retetele noastre preferate de suc de sfecla
Reteta #1
- 1 sfecla rosie mica
- 2 pere
Reteta #2
- 1 sfecla rosie mica
- 3 morcovi
- 1 mar
Reteta #3
- 1 sfecla rosie mica
- 1 grapefruit
- ½ castravete
- ½ lamaie
Reteta #4
- 1 sfecla rosie
- 4 morcovi
- 1 mana de spanac
- 1 ppara
Nota: Sfecla rosie tinde sa faca un sunet puternic (scartait) atunci cand este stoarsa intr-un storcator cu presare la rece. Nu va faceti griji in legatura cu acest lucru, deoarece se datoreaza coerentei fibrei de sfecla si nu va cauza nici un rau storcatorului dumneavoastra.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25421976
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/